17 maart, 2020

Gisteren waren we getuige van een even indrukwekkende en realistische, als betrokken en empathische speech van onze minister-president Mark Rutte. Een speech die moed geeft aan alle inwoners en hoop aan ondernemend Nederland.

De situatie waarin we ons nu bevinden raakt heel IJsselstein. De horeca is gesloten, op onze sportclubs wordt niet meer gesport en waar dat kan werken mensen thuis. Voor sommige beroepen is thuiswerken geen optie. Wij willen van deze gelegenheid gebruik maken om alle IJsselsteiners die werken in de zorg, op de scholen, bij het openbaar vervoer, de supermarktmedewerkers, de vuilnismannen en vrouwen, de hulpdiensten, het buurmeisje dat omkijkt naar haar buurvrouw; kortom, alle mensen die IJsselstein en de rest van het land draaiend houden, ontzettend te bedanken!

Ondernemers geraakt

Ook ondernemend IJsselstein wordt in het hart geraakt. Omdat wij door de eerdere berichtgeving ons grote zorgen maakten over het lot van onze lokale ondernemingen, van multinational tot ZZP, hebben wij gisterochtend al het initiatief genomen het college namens de ondernemers om hulp te vragen. Want het moge duidelijk zijn dat de Corona crisis onze ondernemers, van klein tot groot en daarmee onze (lokale) economie ongekend hard treft.

Omdat het hier een onverzekerbaar risico betreft van catastrofale aard, heeft de VVD fractie IJsselstein een dringend beroep op het college gedaan om alle ondernemingen en ondernemers, van grootbedrijf tot ZZP-ers, uitstel te geven voor de betaling van belastingen en of kosten voor zover die door de gemeente opgelegd worden.

Solidariteit

Ofschoon substantiële hulp voor alle ondernemers door de Rijksoverheid geboden zal moeten worden en gaat worden, zijn wij er van overtuigd dat het uitstel verlenen van gemeentelijke belastingen en kosten onze IJsselsteinse ondernemers een hart onder de riem steekt, het gevoel van solidariteit versterkt en in ieder geval enige nood ledigt.

Inmiddels hebben we van onze wethouder van financiën, Mark Foekema, de toezegging gekregen dat er coulant zal worden omgegaan met de inning van gemeentelijke belastingen en dat nieuwe incassomaatregelen voorlopig niet worden opgestart. Zo wordt alle ondernemers wat meer tijd gegund om deze crisis het hoofd te bieden.

We realiseren ons dat de echte steunpakketten door de Rijksoverheid geïnitieerd moeten worden, 

Wil je ook meedoen
IJsselstein mooier en sterker te maken?