22 december, 2017

Uit elkaar gaan is nooit prettig of leuk. Maar doorpakken in de huidige vorm van samenwerking zou uitmonden in doormodderen.

Sinds 2014 zijn IJsselstein en Montfoort ambtelijk gefuseerd. Vanaf begin af aan verloopt die ambtelijke samenwerking moeizaam en leidde tot miljoenentekorten, mindere dienstverlening en onvoldoende bestuurskracht in de regio. Dit jaar zijn er al twee colleges over gevallen.

In september verscheen een rapport van Think Public (zie bijlage)  dat in opdracht van de gemeente IJsselstein onderzoek deed naar wat – gegeven de moeizame en kosten verslindende constructie – de beste opties zijn: doorgaan, doorpakken of doorknippen. Belangrijkste conclusie was dat, als niet binnen enkele maanden een ultieme poging wordt ondernomen het vertrouwen tussen beide gemeenten te herstellen, het beter is een eind te maken aan de relatie. Op dezelfde voet Doorgaan zonder maatregelen te nemen was voor niemand een optie. Er moest echt wat veranderen, doorpakken op de huidige samenwerking of doorknippen (rapport Berenschot).

De VVD fractie mist in het voorstel van het Zaken College voor Doorpakken de signed, sealed en delivered. Geen harde punten om af te tikken. Alleen maar zachte toezeggingen. Daardoor is de kans zeer groot om van ''doorpakken'' af te glijden naar doormodderen. 

Als VVD nemen wij onze verantwoordelijkheid. Tot hier en niet verder.  Het was vier jaar geleden een goed voorstel om te gaan werken met Montfoort. Maar de uitvoering is gewoon desastreus verlopen.

Als volksvertegenwoordigers zijn we de bewakers van het belang van IJsselstein en vanuit dat belang willen wij duidelijkheid voor de ambtenaren, duidelijkheid naar onze samenwerkingspartners in de regio en duidelijkheid voor onze inwoners. Door dit raadsbesluit nemen we als IJsselstein weer regie op het besturen van onze stad weer in eigen hand.

Wil je ook meedoen
IJsselstein mooier en sterker te maken?